AKTUELNO

Koje su sve novine predviđene predlogom novog ustava Srpske pravoslavne crkve?

Novine su i da će procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena i da će se crkveni poglavar birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude “Srpska pravoslavna crkva – Pećka partijaršija”.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja.

Foto: TV Pink

Kulturolog Aleksandar Raković kaže da mu je posebno privuklo pažnju to što je nacrt Ustava procurio u javnost.

- Moj kolega Velibor Džomić, jedan od tekstopisaca nacrta Ustava, dao je nekoliko objašnjenja i rekao da nova titula patrijarha treba da glasi patrijarh srspkih i pomorskih zemalja jer to čuva celovitost SPC - kaže Raković, dodajući da se Crna Gora izdvaja i stavlja u pomorske zemlje, a koren te titule vuče 800 godina unazad kada je arhiepiskop srpski nosio tu titulu.

Foto: TV Pink

Ipak, kako kaže, ništa se ne može mehanički prebaciti 800 godina kasnije, a da se ne misli o posledicama.

Ako rešenje prođe, kao što smo dosad govorili za patrijarha da je pećki patrijarh, možemo da govorimo da je i patrijaršija srpskih i pomorskih zemalja. Ovo otvara nove dileme jer mu je izletelo da se zasniva na čuvanju celovitosti. Pa, neće valjda Milo Đukanović da nam čuva celovitost. Treba da radimo na tome da prilike u Crnoj Gori vratimo na staro i da ona opet postane srpska zemlja kao što su Republika Srbija i Srpska i da težimo ka ujedinjenju, a ne ka razgradnji i decentralizaciji - kaže kulturolog za "Novo jutro".

Istoričar Jovan Janjić smatra da ovakvo rešenje vodi decentralizaciji SPC, pre svega odredbom da se uvodi 14 arhiepiskopija.

- Ovo vodi ka decentralizaciji SPC i suprotan je pravac od onog koji je u inteciji hrišćanske crkve zasnovane na članu devet simvola vere. Pravoslavna crkva je jedna na vaseljenskom nivou. Ovde se ide na mitropolitski sistem po ugledu na rusku crkvu. Ali, treba imati u vidu da je Rusija ogromna i da je tamo takav sistem neophodan - kaže Janjić.

On ističe da donošenje ovakvog akta traje godinama.

Foto: TV Pink

Raković kaže da se Ustav ne donosi sa namerom da se patrijarh smeni.

- Rešenje je potpuno pogrešno i patrijarh srpski treba da nosi baš tu titulu, kratko i jasno. Ne vidim potrebu za ovolikim brojem arhiepiskopa - kaže kulturolog, dodajući da bi voleo da čuje po kojim kriterijumima je sastavljan Ustav.

Janjić smatra da ne treba naglašavati, već se podrazumeva da je izvorište srpske crkve Pećka patrijaršija.

#Crkva

#Novo jutro

#Srpska pravoslavna crkva

#Ustav

'